Conversatii cu Dumnezeu, de Neale Donald Walsch

conversatii cu dumnezeu

conversatii cu dumnezeu Conversatii cu Dumnezeu, de Neale Donald Walsch

Titlul cartii:  Conversatii cu Dumnezeu ( vol I+II+III)

Autor:  Neale Donald Walsch

Editura: For You

Comanda aceasta carte aici

De ce avem nevoie de iubire in viata noastra?  De ce cautam sa traim iubirea alaturi de o alta persoana? De ce nu putem trai singuri?

Si atunci apare intrebarea…daca eu ma iubesc pe mine, de ce ce am nevoie de tine? Am tot stat si m-am gandit..fericirea mea e dependenta de tine?  Eu sunt fericita si cu zambetul pe buze…dar vreau sa o impartasesc cu tine!

Peste tot se vorbeste despre secretele vietii in cuplu, despre iubirea neconditionata in cuplu…despre cum sa-l gasesti pe Mr. Right ( & Perfect icon smile Conversatii cu Dumnezeu, de Neale Donald Walsch )…dar de ce il cautam?  Iubirea e in noi, ne iubim pe noi…dar cautam relationarea, cautam sa dam aceasta iubire si altei personae.  Si ne dorim sa formam cupluri, sa fim impreuna, sa inchegam relatii de iubire.

In mine exista foarte multa iubire…si am momente in care imi simt sufletul atat de plin de iubire ca il simt cum freamata.  Si mi-am dat seama de un lucru:  sunt fericita cand dau iubire.  Iar atunci cand simt cum iubirea mea este primita si de tine…ea creste.

Avem tendinta sa ne suprimam, sa nu mai dam iubire atunci cand vedem ca cealalta persoana nu o primeste.  La mine atunci apare tristetea.  M-am uitat in urma, la toata viata mea de pana acum si am vazut ca sursa “nefericirii” mele e de fapt atunci cand nu pot sa dau iubire.

Toata viata mea eu am dat…lucuri, bani, dragoste, prietenie…si mult timp am crezut ca am facut-o ca sa fiu iubita!  Doar ca …. Daca eu nu simteam aceasta iubire in mine pe care sa vreau sa o dau mai departe…eram trista!  Si nu intelegeam…Aseara m-am luminat!  Eu niciodata nu mi-am pus problema daca sunt iubita, la mine era :  Vreau sa iubesc!  Sunt singura atunci cand EU nu iubesc!

Am deschis cartea “Conversatii cu Dumnezeu”  de Neale Donald Walsch si mi-am gasit raspunsul …

„Numai printr-o relatie cu alti oameni, locuri si evenimente poti sa existi in univers (ca o cantitate notabila, ca un ceva identificabil).

Aminteste-ti ca tu nu existi in absenta altcuiva sau a altceva. Tu esti ceea ce esti in relatie cu un alt lucru care nu este. Asa stau lucrurile in lumea relativului, in opozitie cu lumea absolutului unde locuiesc Eu.

Exista un singur scop pentru o relatie – de fapt pentru toata viata: sa fii si sa decizi Cine Esti cu Adevarat.

E foarte romantic sa spui ca tu erai „un nimic” pana cand nu a aparut o anumita persoana, dar aceasta nu este adevarat. Ba, chiar mai rau, arunca asupra acestei persoane o povara incredibila de a fi ceea ce el sau ea nu este cu adevarat.

In cele din urma, pentru a se salva pe ei insisi (cat si relatia), aceste persoane incep sa-si ceara inapoi adevarata lor fata, actionand tot mai mult in concordanta cu Cine Sunt Ei cu Adevarat. Din acest moment, tu spui ca ei „s-au schimbat”. E foarte romantic sa spui ca, din clipa in care a intrat cineva special in viata ta, te simti desavarsit.

Totusi, scopul unei relatii nu este de a avea o alta persoana care sa te desavarseasca, ci de a avea pe cineva cu care sa impartasesti desavar­sirea ta.

In asta consta paradoxul relatiilor umane: tu nu ai nevoie de o anu­mita persoana pentru ca tu sa traiesti pe deplin experienta lui Cine Esti si… fara o alta persoana, tu esti un nimic.

Acestea sunt atat misterul, cat si minunea – atat frustrarea, cat si bu­curia experientei umane. E nevoie de o intelegere profunda si de o vointa totala de a trai in interiorul acestui paradox intr-un mod care sa aiba sens. Observ ca foarte putini oameni o fac.

De-a lungul anilor in care se formeaza o relatie, voi intrati in ea plini de nerabdare, de energie sexuala, cu o inima larg deschisa si cu un suflet plin de bucurie si de zel.

Relatiile sunt sacre, pentru ca ele ofera cea mai mare ocazie a vietii – de fapt singura ei ocazie – de a crea si de a produce experienta celei mai inalte conceptualizari a Sinelui vostru. Relatiile esueaza cand le ve­deti ca pe cea mai inalta ocazie a vietii de a crea si a produce experienta celei mai inalte conceptualizari a celuilalt.

Lasati fiecare persoana din interiorul relatiei sa-si faca griji, nu in legatura cu celalalt ci numai, numai, numai in legatura cu propriul Sine.

Cum este celalalt? Ce face celalalt? Ce are celalalt? Ce spune cela­lalt? Ce vrea? Ce cere? Ce gandeste? Ce spera? Ce planuieste?

Maestrul intelege ca nu conteaza ce este, face, are, spune, vrea, cere celalalt. Nu conteaza ce gandeste, spera, planuieste celalalt. Singurul lu­cru care conteaza este ce Esti tu fata de toate aceste lucruri. Cea mai iu­bitoare persoana e cea care se centreaza in jurul propriului Sine.

Daca nu poti sa-ti iubesti propriu Sine, nu poti sa-l iubesti pe celalalt. Multi oameni fac greseala de a cauta dragostea de Sine prin dragostea pentru celalalt. Desigur, ei nu-si dau seama ca fac acest lucru. Nu este un efort constient. Se intampla doar in mintea lor, in profunzimea mintii lor. In ceea ce numiti voi subconstient. Ei gandesc: „daca eu ii voi iubi pe ceilalti, si ei ma vor iubi. Atunci eu voi fi demn de a fi iubit si ma pot iubi”.

Pierderea Sinelui intr-o relatie este cea care provoaca mare parte din amaraciune intr-un cuplu.

Sufletul a venit in corp si corpul a venit la viata cu scopul de a evolua. Voi evoluati, voi deveniti. Iar voi folositi relatiile voastre cu absolut ori­ce, pentru a decide ce deveniti. Aceasta este treaba pe care ati venit s-o faceti aici. Aceasta este bucuria de a-ti crea Sinele. De a va cunoaste Sinele. De a deveni in mod constient ceea ce doriti sa fiti. Este ceea ce Eu am vrut sa spun prin notiunea de a fi constient de Sine.

Prima voastra relatie trebui sa fie deci cu Sinele vostru. In primul rand, trebuie sa invatati sa va cinstiti, sa va ingrijiti si sa va iubiti Sinele.

Trebuie, in primul rand, sa va vedeti Sinele ca pe ceva de valoare, inainte de a-l putea vedea pe celalalt ca avand valoare. Trebuie, in primul rand, sa va vedeti Sinele ca fiind binecuvantat, inainte de a-l putea vedea pe celalalt ca fiind binecuvantat. Trebuie, in primul rand, sa va vedeti Sinele ca fiind sfant, inainte de a recunoaste sfintenia in celalalt.

Exista, de altfel, lucruri pe care le poti face cand reactionezi indurerat si ranit la ceea ce este, spune sau face celalalt. Primul este sa recunosti cinstit, in sinea ta si in fata celuilalt, exact ceea ce simti.

Trebuie sa va cinstiti sentimen­tele. Pentru ca, a va cinsti sentimentele, inseamna a va cinsti propriul Sine. Si trebuie sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti. Cum crezi tu ca o sa intelegi si sa cinstesti sentimentele altuia, daca tu nu poti cinsti sen­timentele din interiorul Sinelui tau?

Prima intrebare care se pune in orice proces interactiv cu un altul este: Cine Sunt Eu si Cine Vreau Eu sa Fiu in relatia cu acesta?

Daca primul tau sentiment este unul negativ, este suficient, adesea, sa-l simti, pur si simplu, pentru a scapa de el. Atunci cand simti furie, simti ca ai o stare proasta, simti o senzatie de dezgust, simti manie, simti ca vrei „sa faci rau la randul tau”, poti scapa de toate aceste sentimente primare ca nefiind „Cine Vrei Tu sa Fii”.

Maestrul este cel care a trecut prin suficient de multe astfel de expe­riente pentru a sti dinainte care este alegerea finala. El nu trebuie sa „tes­teze” nimic. El a mai purtat aceste haine si stie ca nu i se potrivesc, pen­tru ca nu-l reprezinta. Si, intrucat viata unui Maestru este inchinata unei permanente realizari de Sine asa cum se stie el ca este, el nu accepta nici­odata astfel de sentimente nepotrivite.

De aceea, Maestrii sunt imperturbabili in fata a ceea ce altii numesc dezastru. Un Maestru binecuvanteaza dezastrul, pentru ca stie ca din sa­manta lui (si a intregii experiente) iese cresterea Sinelui.

Iar al doilea scop in viata unui Maestru este intotdeauna cresterea, deoarece, o data ce si-a construit pe deplin Sinele, nu mai are nimic alt­ceva de facut decat sa fie mai mult decat atat.

Acesta este etapa in care se trece de la munca sufletului la munca lui Dumnezeu, pentru ca de asa ceva Ma ocup Eu.

Pentru ca sa continuam aceasta discutie, voi considera ca tu inca esti la nivelul muncii sufletului. Inca te straduiesti sa construiesti pe Cine Esti Tu cu Adevarat (sa-l faci sa fie „real”).

Viata (Eu) iti va da din plin ocazii sa creezi aceasta (aminteste-ti ca viata nu este un proces de descoperire, ci un proces de creatie).

Poti sa-l creezi pe Cine Esti, iarasi si iarasi. De fapt o si faci – in fie­care zi. Totusi, asa cum stau lucrurile acum, nu oferi intotdeauna acelasi raspuns. In cadrul unei experiente exterioare identice, intr-o zi poti sa alegi sa fii rabdator, iubitor si amabil in relatie cu ea. Intr-alta zi, poti sa alegi sa fii manios, uracios si trist.

Maestrul este cel care intotdeauna ofera acelasi raspuns si raspunsul este intotdeauna alegerea cea mai inalta.

In aceasta privinta, Maestrul este deosebit de previzibil. In schimb, elevul este complet imprevizibil. Poti sa spui cum se descurca el pe dru­mul spre a ajunge Maestru, pur si simplu observand cat de previzibila es­te aceasta persoana, atunci cand face cea mai inalta alegere ca raspuns sau reactie la o situatie.

Desigur ca aceasta deschide o alta intrebare: care alegere e cea mai inalta?

Pentru ca tu nu insemni frica, tu insemni iubire. Iubire care nu trebuie protejata, iubire care nu poate fi pierduta.

Cei care au urechi de auzit sa auda, pentru ca adevar va spun Eu voua: intr-un moment critic din orice relatie umana exista o singura intrebare:

Ce ar face dragostea acum?

Nici o alta intrebare nu mai este relevanta, nici o alta intrebare nu mai are inteles, nici o alta intrebare nu mai are vreo importanta pentru sufletul tau.

Adevar va spun Eu voua: cea mai inalta alegere este aceea care pro­duce cel mai mare bine pentru tine.

Aceasta, pentru ca tu si cu celalalt sunteti unul. Si aceasta pentru ca:

Nu exista nimic altceva in afara de Tine. Intr-o relatie, este important sa ne amintim de acest adevar, deoarece, fara el, relatia ar fi foarte dificila.

Adesea, in cadrul vechiului mod de interpretare, oamenii cu bune intentii, care vor binele si multi dintre ei foarte religiosi au actionat asa cum au crezut ei ca ar fi cel mai bine pentru cealalta persoana din cadrul relatiei. Din nefericire, acest lucru a adus in multe cazuri (in majoritatea cazurilor) numai rau asupra celuilalt. A adus numai purtare urata. A fa­cut ca relatia sa nu mai functioneze.

In cele din urma, persoana care incearca sa faca „ceea ce trebuie” fata de celalalt si anume – sa ierte repede, sa arate compasiune, sa depaseasca in permanenta anumite probleme si greseli de comportament, devine manioasa si plina de resentimente si nu mai are incredere in nimeni, nici macar in Dumnezeu. Cum poate un Dumnezeu drept sa pretinda un ast­fel de sacrificiu, suferinta nesfarsita si lipsa de fericire, chiar daca se fac in numele dragostei?

Raspunsul este ca Dumnezeu nu pretinde asa ceva. Dumnezeu iti cere ca tu sa te incluzi pe tine insuti printre cei pe care-i iubesti.

Dumnezeu merge chiar mai departe. Dumnezeu sugereaza – reco­manda – ca tu sa te pui pe tine pe primul loc.

Desigur ca a hotari ce este mai bine pentru voi va va obliga, de ase­menea, sa hotarati ce aveti de gand sa faceti. Acesta este un pas pe care multi oameni il ignora. Ce vrei sa faci? Care este scopul tau in viata? Fara un raspuns la aceste intrebari, problema a ceea ce este „cel mai bun” in orice situatie data va ramane un mister.

Din punct de vedere practic – si din nou lasam ezoterismul de-o parte – daca te gandesti ce este mai bine pentru tine in situatii in care ti s-a fa­cut un rau, cel mai mic lucru pe care il vei face va fi sa opresti acest rau. Iar acest gest va fi bun atat pentru tine cat si pentru cel care-ti face rau.

Pentru ca, pana si celui care face rau i se face un rau cand i se per­mite sa continue.

Neoprindu-l pe cel care face rau, nu-l vindeci, ci ii faci si mai rau.

Exista momente in care s-ar putea sa trebuiasca sa renunti la Cine Esti, pentru ca sa fii Cine Esti.

Exista Maestri care v-au invatat ca nu poti sa ai ceva, pana cand nu renunti de bunavoie la acel ceva.

Acelasi lucru este adevarat si in cazul relatiilor celor mai individuale si mai personale. Viata s-ar putea sa te solicite mai mult decat o data sa dovedesti Cine Esti, demonstrand un aspect al lui Cine Nu Esti.

Daca ai o anumita varsta, nu-ti este atat de greu sa intelegi, dar pen­tru tineretul idealist ar putea parea o maxima contradictie. La un exa­men retrospectiv mai matur aceasta pare cea mai divina dicotomie.

Asta nu inseamna ca in relatiile umane, daca ti se face un rau trebuie „sa faci un rau la randul tau”. (Valabil si in cadrul relatiilor dintre nati­uni.) Aceasta inseamna, pur si simplu, ca, a-i permite celuilalt sa faca rau in mod continuu, nu reprezinta cea mai mare dovada de dragoste pentru Sinele tau sau pentru celalalt. Aceasta ar trebui sa linisteasca unele teorii pacifiste cum ca dragostea superioara nu permite un raspuns in forta la ceea ce considerati voi malefic.

Discutia de fata devine din nou ezoterica, intrucat explorarea serioasa a acestei afirmatii nu poate ignora cuvantul „malefic” si judecatile de va­loare pe care el le presupune. In realitate, nu exista nimic malefic, ci nu­mai fenomene obiective si experienta.

Totusi, chiar scopul vostru in viata cere ca voi sa selectati din gra­mada tot mai mare de fenomene fara sfarsit cateva pe care sa le numiti malefice – pentru ca, daca nu o faceti, nu va puteti defini pe voi insiva si nimic altceva ca fiind bun – si, astfel, nu va puteti cunoaste sau crea Sinele. Voi va definiti pe voi insiva prin ceea ce numiti malefic – si prin ceea ce numiti bun.

Cel mai malefic lucru ar fi sa declarati ca maleficul nu exista.

Voi existati in aceasta viata intr-o lume a relativului, unde un lucru poate exista numai in masura in care el este in relatie cu altul. Aceasta este, in acelasi timp, atat functia cat si scopul unei relatii: sa ofere un camp de experienta in interiorul caruia sa te gasesti, sa te definesti si -daca asa alegi – sa recreezi in mod constant pe Cine Esti.

Alegand sa fii asemanator lui Dumnezeu nu inseamna sa alegi sa fii un martir. Si, desigur, ca nu inseamna sa fii o victima.

Pe calea voastra spre a deveni Maestru – cand se elimina orice posi­bilitate de a ti se face rau, de a ti se aduce un prejudiciu sau de a avea o pierdere – cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa recunosti raul, prejudiciul sau pierderea ca o parte din experienta ta si sa decizi Cine Esti in relatie cu el.

Da, ceea ce cred, spun sau fac ceilalti te va rani uneori – pana ce vor inceta sa te mai raneasca. Ceea ce te va aduce acolo cat mai repede este o totala onestitate – sa vrei de buna voie sa afirmi, sa recunosti si sa de­clari exact ce simti in legatura cu un lucru. Rosteste-ti adevarul cu ama­bilitate dar in totalitate, fara sa omiti nimic. Traieste-ti adevarul cu blan­dete, dar total si cu consecventa. Schimba-ti adevarul cu usurinta si cu rapiditate, atunci cand experienta iti aduce date noi.

Nici un om intreg la minte, si cu atat mai putin Dumnezeu, nu v-ar putea spune – atunci cand vi se face un rau in cadrul unei relatii – „sa va dati de-o parte si sa pretindeti ca nu are nici o importanta”. Atunci cand te doare foarte tare este prea tarziu sa faci ca aceasta sa nu aiba nici o importanta. Sarcina ta, acum, este sa decizi si sa demonstrezi ce inseam­na acest lucru. Procedand astfel, alegi si devii Cine Cauti Tu sa Fii”.

 Iti recomand din inima aceasta carte.  Iti garantez ca vei gasi RASPUNSURILE la toate INTREBARILE tale.

Tu ai citit cartea?  Ai aplicat instrumentele descrise? De abia astept parerile tale despre aceasta carte.

Am creat acest spatiu de lectura pentru a impartasi parerile noastre despre ce am mai citit, ce ne-a impactat si ce am putea recomanda si celorlalti oameni din viata noastra.

Suntem aici impreuna, sa ne sustinem, sa crestem si sa ne indeplinim visele. Poti sa lasi un comentariu aici sau poti sa-mi scrii oricand simti nevoia pe adresa de e-mail andreea@lifetango.ro

TU esti cea mai importanta persoana din viata TA!

Cu drag,

Andreea

One Response to Conversatii cu Dumnezeu, de Neale Donald Walsch

  1. MARINAKY spune:

    am citit toate cele 3 volume,sint fantastice,am ris,am plins,am fost fericita,am avut bucurie,m-am regasit in multe pasaje…am invatat sa inteleg opusul multor situatii…am trait intens citind cele 3 minunate volume si am gasit calea…lumina…iubirea…armonia …cu toata dragostea mea din catedrala sufletului meu…!!!! MARINAKY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>